Wednesday, 1 February 2012

Beg Ibu & Beg Baby utk dibawa ke Hospital...

Sbb aku ni da kategori ibu2 bakal nak melahirkan anak (cecece baru 36weeks+5days or equal 9bulan 5ari ponn) maka ni barang2 yang da ku sumbat lam beg2..
Korang yang dade pngalaman yang lebih lama n anak da berkoyan2 2 bolehlaa tengok2 kot2 ade lg brg2 yang blom ku masukkan dalam beg (utk di bawak ke hospital sahaje yer utk tempoh 2-3hari) 
Huu ank 1st dulu 3ari jgk sbb da skt sblm bersalin, bile da bersalin mlm mne blh kuo mlm 2, jd esoknye jgk baru kuo..2pon sbb ank & ibu xde masalah, kalox lg lame duk dalam wad..huuu xshukee

NI BEG IBU (BEG AKU LA 2)
Barang- barang yang aku bawak:
  •  Kad pengenalan
  • Buku merah/ buku mengandung
  • Guarantee Letter (gomen staff wajiblaa bawak ini, in case spital berkenaan xpkai sistem HRMIS lg, xpasal2 kang kne charge mase kuo wad)
  • Kamera (time busan2 leh snap pic bb orglen sbb dri sdri lom brsalin, huahua)
  • Handphone yg ade kredit/ bil da berbayo(sng nk kontek sesape kot tetibe nk brsalin ke ape ke)+charger skali(kot lme dok dlm wad)
  • T-shirt/ Blouse + kain batik (bwk utk pakai mase kuo spital jerr sbb lam wad pkai uniform spital kan)
  • Tudung/ tuala kecik utk tutup kepala n rambut sbb beselaa duk spital kte akn sntiase d lawati xkire sme ade oleh doc/ misi/ org luo/ org katil sbelah (yg brlawanan muhrim kte laa) kuikui
  • Pakaian dalam, phm2 jelahh, xkan xpakai kan?haha..bwklaa scukup rase.. (aku bli jgk underwear yg jnis pakai buang 2, sng bese pas brsalin drah kuo byk..abih lencun woo, jd buang skali ngn u/wear pkai buang 2)
  • Pad (yg ni aku bli pad bese jerr yg ade pelekat n sayap n pling pntg tebal n pjg(kalo blh bwk yg pad overnight 2) sbb xreti pakai yg utk maternity 2, huhuh, ade tali bagai
  • Sweater/ baju sejok (takut sejukk, bwkjelaa stenby)
  • Stokin (bwklaa yg tebal2, pas brsalin nk kne pkai stokin daa, kaki jgn bg masuk angin)
  • Pengikat/ Penyepit rambut (kne ikat rambut tggi2 bg angin kuo pas bersalin)
  • Mandian (tuala, tuala muka, berus ggi, ubt ggi, shower bath, shampu, sikat, bedak) 
  • Ubat- ubatan (vicks, ubt cap kapak, obimin/ iberet folic,myk panas(afiat ke, pati halia ke)
  • Selipar jepun (pesal laa org bg nme camni?..haha) buat kuo masok toilet, xkan nk pkai slipo mahal korang kan, hehhe
NI PLK BEG BABY (BEG BAKAL MY NEWBORN BABY)
Barang- barang yg aku letak:
  • Baju Newborn Long Sleeve=6psg (kalo duk wad sehari slps bersalin bese gune 2psg, tp stenby jelaa, aku taw bb aku kecik come lote jerr, sbb 2 bwk saiz NB je, 2pon kompem2 beso ngn die bile die pakai, ekekek)
  • Socks & Mittens pon smelaa 6psg 
  • Tuala 2 helai
  • Kain lampin 3 helai (ni utk bedung baby..kalo ade kain bedung lg bagus, aku ade jd aku bwk jgk kain bedung)
  • Pampers (aku beli Drypers NB sbb dulu kakaknyer pon pkai ygni)
  • Selimut bertopi..(wat tutup kepala baby..kpale baby ni mudah masok angin coz ubun2 kepale bby amik mase nk tertutup, 2psl kalo korg prasan kat ats pale die, tempurung kpale bb xbercantum hingga die mncapai umo 18bulan..2yg nmpk pale die cam berdenyut2 n lembik..huuiiii lme 2 bru tertutup, so kne jge2 ckit ubun2 kpale bb 2yer jgn bg trdedah sgt)
  • Wet tissue (ni kang kalo bb poopoo ke ape ke, sng.. ibu kalo yg brsalin normal 2 kalo ade luka brjahit bagai, mne blh lasak2 sgt, kang kalo da trtetas sape ssh?haha..aku ank 1st wpon bersalin normal xde luka n jahit jd xmrase ksakitan d jahit 2 camne, kalo yg 2nd ni pon sme, wahh syukur alhamdulillah laa, hehe sng nk brgerak sne sni)
  • Mandian baby (shower bath, shampu, bedak, myk yu yee/ jerslin oil..korang jgn riso dlm wad misi yg akn mndikan baby u'ols, korang juz akn dengo sore bby mnjerit mnangis melalak2 jerr sbb d mandikan ngan air biasa 2, aku dlu mse ank 1st rse nk p amik ank aku ble dengo die mlalak cam kne dera,kuikui)
NI PLK BARANG- BARANG AKU JGK YG D MASUKKAN DALAM 1 BAKUL
  • Plus air panas (utk wat air laa, kang kalo dahage nk jgk pekena milo ke ape ke kan)
  • Air selusuh/ Minyak selusuh (wajib laa bwk, insyaAllah sbb da de doa dlm air 2 utk memudahkan bersalin tp aku xwat pon myk selusuh 2, ckuplaa air selusuh 2)
  • Air mineral (mnom air scukupnye sblm bersalin)
  • Biskut kering (ni aku mmg bwk sokmo, dlm pntang pon mmg mknn rutin laa ni,hahak)
  • Milo (org pantang mne blh mnom air tea n bagai2 kan? kopi pon blh tp xkan laa nk angkut sume, so juz stenby milo utk dicicah bersama2 biskut kering)
  • Cawan, sudu, pinggan (bwkjelaa, sng nk mkn/ mnum ade brg2 sdri kan)
 
Ho 2jelaa yg ade dlm beg2 n bakul skangni...
if korang rase ade lg yg xckup, or xlengkap, tggalkan komen yerr
ku sgt2 menghargaii komen2 bernas dr korang sume, adek2 akk2, abg2 :) tqvm
Xsabo nak tengok n pegang /newborn baby lg!!!
Doa2kan smoge slamat ibu n bby yer &
Semoga semua urusan dpermudah & disegerakan yerr? aminnnnnnn :))

Da Baca ? Sila Like , Donate N Komen Kalau Sudi .

10 comments:

zuliana abd rahman said...

amboi banyaknya dia bawak, macam nak menetap terus kat spital jer kuikuikui...anyway kak yana doakan NAM dan baby selamat dan dipermudahkan segala urusan ketika bersalin nnt.Jangan lupa banyakkan baca zikir abi Yunus okey.

♥ mY oWn LiL StoRy ♥ said...

kak yana: hahah, byk ke kak?rse mcm ade jerr yg xletak lgni..papeponn tq kak ats nsht...nti akk plk coming soon, akk pon take care ehh

fRaMe+LenSeS said...

nadh doakan segalanya akak baik2 kak. smoga selamat semuanya. amin2. :D

♥ mY oWn LiL StoRy ♥ said...

@nadh: tqvm yerr dekk :) arp cam 2laa

Princess Nusy said...

tahniah..moge sume urusan dipermudahkan..Aminnn...=)

ina_noorlina_nam ♥ mY oWn LiL StoRy ♥ said...

@o cik teddy: huu 2laa rmai yg ckpo byk giler...kuikui...xpe2 bio lebey2 jgn smp xckup kan?hihi