Friday, 24 February 2012

BAYI IBARAT KAIN PUTIH....

Today is my due date.........
Perasaan ibu?...

hmm xpasti laa, ibu berharap sgt ank ibu lihat dunia dengan selamat..
 kwn2 doakan ibu & baby yer...semoga x d induce, huhuk
skt2 ibu yg da membawa kandungan selama 40minggu/ 10bulan ni hanya Tuhan sahaja yang Maha Mengetahui.. Semoga d permudah & d percepatkan anak ibu lahir ke dunia..

Jomlaa layan picca & petikan yg ibu petik dr en.gugel ni yerr
Indah punya anak sdri.. tp mampukah kte sbg ibu bapa mmbentuk anak2 kte menjadi anak2 soleh & solehah?..besar kan tanggungjawab ni kwn2?..
huuu kte cuba sedaya upaya utk jd ibu n ayh terbaik utk ank2 kte ehh? :)
semoge anak2 kite mnjd anak2 yang baik, soleh solehah & hormat pd yg tua
amin ya rabbal alamin

Bayi-bayi dilahirkan dengan fitrah, hatinya bersih bergema kesucian, jiwanya putih tak tercelup najis dosa tapi kebanyakan ibu bapa menyajikan mereka dengan hidangan dunia yang meosakkan. Saban hari, begitu ramai yang mengeluh atas masalah hati. Membesar menagih kasih seorang ajnabi. Diperalatkan oleh riak dan hasad dengki. Terperangkap dalam permainan duniawi. Di mana salahnya pendidikan anak-anak Islam kini?

Imam Suyuthi berkata bahawa mengajarkan al-Quran kepada anak-anak merupakan salah satu di antara asas-asas Islam, sehingga mereka tumbuh di atas fitrah. Begitu juga cahaya hikmah akan terlebih dahulu masuk ke dalam hati mereka sebelum dikuasai oleh hawa nafsu dan dinodai oleh kemaksiatan dan kesesatan.

Bayi diibaratkan seperti kain yang putih bersih. Ibu bapalah yang bertanggungjawab mencorakkan anaknya itu menjadi Yahudi, Majusi atau Nasrani. Maka corakkanlah mereka dengan sebaik-baiknya.



Da Baca ? Sila Like , Donate N Komen Kalau Sudi .

11 comments:

Princess Nusy said...

dah due date dah?moge sume urusan akak dipermudahkan..n selamat melahirkan baby yg comel..nnti upload pic ek akak..nk tgk..hehe.. =)

iLa DhiLa said...

dah due....wah..sabar and tabah keh...baby akk msti chumel nt....jgn lupa bg taw kami kalau baby dah kuor...hihihih

INA_Noorlina said...

@Princess Nusy

meacih dear...nti bb da lahir akk uplod yer :)

INA_Noorlina said...

@iLa DhiLa

hihi, meaceh dek..insyaAllah arp2 sempurna & sihat laa bb yg kuo nti..akk pon xsabo nk tgk die taw

Lynn Damya said...

hai (n_n) sentiasa mendoakan ibu2 mengandung ni supaya dimudahkan mse meahirkan baby :), hrp semua ok, amin~~ :)

akuamir said...

hyeeepp^_^

perenggan last tuh best,, eh ni lagu ape ek??

Nana said...

insyaallah kak...semoga selamat..

amy syahiera said...

moge baby n akq selamat .
baru semalam ade trbaca tajuk diats .
tp tak tahu kt mane . haha :D

ZiErWa zAiNaL said...

moga Allah permudhkan sgalanya.. didiklah anak dgn acuan al-quran.. =)

ZiErWa zAiNaL said...

moga Allah permudhkan sgalanya.. didiklah anak dgn acuan al-quran.. =)

fazzlim said...

moga akk ngn bby akk slamat..