Wednesday, 19 September 2012

Wanita ~ Kenali Keputihan ~

 
Apakah itu keputihan?
Di kalangan pakar perubatan, keputihan dikenali dengan istilah Leucorrhoea atau Fluor Albus. keputihan sebenarnya adalah cairan yang keluar dari vagina. Dalam bahasa mudah  terdapat dua jenis keputihan iaitu normal dan abnormal (jangkitan mikroorganisma) dan remaja hanya perlu prihatin dengan jenis keputihan kedua ini.

Keputihan yang normal
Dalam keadaan normal, lendiran yang keluar adalah bening, tidak berwarna, tidak berbau dan tidak gatal. Keputihan normal ini juga boleh dijadikan ukuran paras kesuburan.Sekiranya lendiran putih bening ini yang beranggaran 20cm,ianya menandakan waktu yang sangat subur bagi seseorang wanita. Lendiran ini juga dikenali dengan nama  ovulasi.

Keputihan yang abnormal
Merupakan lendiran yang keluar  seperti susu basi, likat dan liat berwarna kekuningan atau kadang-kadang seperti gumpalan keju yang boleh menimbulkan rasa gatal. Sekiranya agak parah, cairan ini boleh berwarna keabuan sehingga kehijauan dan berbau hanyir serta busuk.

Punca keputihan abnormal
Ada beberapa sebab berlakunya keputihan abnormal. 

Antaranya ialah:
1. Ketika terlalu letih.
2. Berada dalam situasi yang sangat tertekan.
3. Jangkitan.

Bagaimana Mengenali jenis-jenis jangkitan
Sekiranya remaja merasakan telah berlaku keputihan yang abnormal pada diri maka mengenali gejala dan melakukan rawatan yang sewajarnya supaya penularan dapat dibendung dari awal lagi.

Mengenali gejala jangkitan Mikroorganisma :
1.    Kulat Candida atau Monilia
Warna putih susu, likat, berbau yang agak kuat dan vagina menjadi gatal.
2.    Parasit Trichomonas Vaginalis
Cairan keputihan akibat parasit kental, berbuih, berwarna kuning atau kehijauan dengan bau hanyir.
3.    Bakteria Gardnella
Boleh membuatkan vagina rasa gatal dan sangat terganggu. Warna cairannya adalah keabuan, berair, berbuih dan berbau hanyir.
4.    Virus
Keputihan akibat infeksi virus juga sering ditimbulkan akibat penyakit kelamin seperti Condyloma, herpes, HIV / AIDS.
5.    Benda asing
Perkara yang satu ini sering diabaikan, namun sebenarnya ia sangat penting. Benda-benda yang tidak sengaja masuk ke dalam vagina seperti rambut ataupun benang dari seluar dalam.

Beberapa Tips yang boleh diamalkan :
  1. Hindari pengunaan sabun,gel dsb dan hanya guna air suam bersih bagi mencuci bahagian luar faraj
  2. Elakkan menyembur dengan air kedalam faraj ianya boleh menganggu keseimbangan flora bakteria didalam faraj dan boleh menyebabkan jangkitan
  3. Selalu keringkan dahulu faraj sebelum memakai seluar dalam dan jangan sesekali memakai seluar dalam yang lembab untuk jangka waktu yang lama
  4. Pastikan kerap menukar pad sewaktu haid dan elakkan pengunaan yang terlalu lama
  5. Cuba sedaya upaya untuk mengamalkan diet bersumberkan bakteria baik seperti yogurt,yakult,sayuran hijau,bendi sekurang-kurangnya sekali seminggu bagi menguatkan pertahanan tubuh dari diserang mikroorganisma lain.
Nasihat saya agar para remaja mengambil sikap yang lebih serius terhadap  gejala keputihan. Beberapa kajian mendapati keputihan yang yang dibiarkan terlalu lama walaupun hanya gejala biasa, lama kelamaan berupaya menyerang selaput dara. Sebahagian besar lendiran keputihan yang mengandungi jangkitan mikroorganisma telah merosakkan selaput dara sehinggakan apabila berumahtangga kelak dan sewaktu melakukan hubungan kelamin dimalam pertama berkemungkinan tidak akan mengeluarkan walaupun sedikit darah
 
Rajah diatas menunjukkan keadaan keputihan yang disebabkan oleh bakteria dan kulat. Jangkitan oleh bakteria akan menghasilkan keputihan yang berwarna kuning/hijau. Jangkitan oleh yis/kulat menyebabkan warna putih.

Apabila kita mengadu hal keputihan anda di klinik, biasanya Doktor akan memberikan antibiotik ataupun antifungal. Mesti kita tertanya-tanya, kenapa mesti doktor berikan antibiotik dan juga antifunggal? Tidak adakah rawatan lain selain itu...

Jawapannya mudah sahaja, memang itu adalah protokolnya. Tetapi telah berlaku kesilapan besar terhadap protokol ini!

Kebanyakkan antibiotik dan antifungal akan memusnahkan segala jenis flora (bakteria) dan fungal dalam badan anda. Pemusnahan ini termasuklah kepada bakteria baik. Fenomena ini seterusnya membawa ketidakseimbangan flora dalam badan anda.

Ketidakseimbangan inilah menyebabkan kejadian keputihan berulang kali berlaku. Antara kesan lain akibat ketidakseimbangan flora ini adalah berlakunya kegatalan, kemerahan dan rasa hangat di kawasan vagina serta lebih banyak keputihan berbau akan keluar.

Sekarang anda sudah jelas bukan kenapa rawatan biasa sukar untuk menghilangkan keputihan selama-lamanya...

Jom sama-sama kita lihat gambar rajah dibawah bagaimana dengan pengambilan antibiotik boleh menyebabkan bakteria ”baik” terbunuh...

 
Cegah keputihan anda sebelum terlambat. Jangan pandang remeh tentang permasalahan keputihan yang anda ada sekarang ini. Ianya boleh menyebabkan faraj anda berbau kurang menyenangkan jika tidak dirawat dari awal. Jamu Susuk Dara merawat keputihan dari akar umbi. Ia mencegah daripada keputihan daripada berulang dan juga membuang kerak-kerak keputihan yang melekat pada dinding vagina anda.
 
konsultasi percuma dari sy sila email: noorlina85@gmail.com
or FB sy search Noorlina Ahmad Mirza
pm jer sy ok, kalo tgk sy on9 nak tego pon no hal, hehe
kdg2 segan nak bercakap perkara begini tp jgn diamkan diri lebih lama, takut nanti lain plk jadinya
ANAK DARA 2 hah terutamanya, jgn pndg remeh taw ..kang bile DAH KAWEN nk menyesal pon xde guna...ade taw wanita yg jd JANDA hanya 1malam lpas perkahwinan mereka..ape sebab?..hanya Allah s.w.t saje yg tahu... BERTINDAK CEPAT sebelum TERLAMBAT!!!!!!!
 

Da Baca ? Sila Like , Donate N Komen Kalau Sudi .

0 comments: