Friday, 15 June 2012

For Girls & Mommies & Womens >>>> perlu ke Ujian PAP SMEAR??

 
 
hmmm....tajuk pun dituju khas utk golongan Hawa kan? :)
so kaum Adam yg nak amik tahu silakan...coz u'ols pon brsangkut paut k.. ade mak, adik pompuan, awek or mgkn wife..hehe
ok kelmarin ibu faris & farisha p timbang n cocok faris (usia 3bulan) kan?..
sy ditye misi yg tgh cek c faris

misi: " sblm ni da wat blm ujian pap smear?"
sy: "blom...."(dlm hati msti ckp msti misi nak suh aku wat)
misi: " anak awk da 3bln da, blhla kalo nk wat..period xni?"
sy: " hmmm....."
misi: " jgn tipu, ckp btl2.."
sy: (dlm hati: aiyakkkk mcm taw2 je aku nk tipu ckp aku dtg bln arini) 
smbil lemah longlai sy ckp: " x...xperiod...."
misi: "ok blhlaa buat arini, smentare suami ade ni, blh mtk die pgg anak 2"

hahaha...cian en.asben tetibe nama die d petik dlm perbualan sy dgn cik puan misi 
sy tye suami sy:

sy: "abg, blh x pgg faris jap?ibu nak wat ujian Pap Smear"
en.suami: "hmmm..." smbil trus tanye cik puan misi: "lamex?"
misi: "xlah kejap je...isi borang pas 2 wat ujian, pas 2 baru cocok anak"
en.suami ckp kat sy: "ok, ibu watlah, dedy pgg faris"

actuly en.suami mtk kebenaran utk anto faris & ibu p KKIA (Klinik Kesihatan Ibu & Anak)
die blh kuo 2jam je, mule2 nmpk cam die berat je nk bg tp misi da cocok2 die, die bglah sy wat ujian 2...alahai TERPAKSA gak wat....dahlaa cam xbsedia kan?dtg nk check-up c Faris je alih2 ibu plk kne wat test..ahahahak

ok trus sy isi borang & sign
then masuk blik...baring ats katil, kaki angkat dlm keadaan cam nak beranak 2
tarek nafas, misi masukkan alat, then amik spesimen kat dlm 2, ok siap!!!

SAKIT KE????????????
xlaa, xsakit ponnn...jd beter laa yg blom wat 2 wat...bkn pe utk kte gak kan?..golongan HAWA
owhhhh...msti ade yg trtye2 ape i2 ujian PAP SMEAR kan?

meh nak mai habaq:
kredit dulu utk: http://portal.alamhamil.com (sbb info dr sana,hihi)

Apa itu ujian Pap Smear?

Ujian Pap Smear adalah ujian saringan bagi mengesan kanser serviks peringkat awal. Ianya diantara ujian saringan yang terbukti boleh menyelamatkan nyawa.

Apa itu serviks?

Serviks adalah pangkal rahim. Sebelum menjadi kanser, serviks menunjukkan perubahan di dalam sel-selnya yang merupakan peringkat pra-kanser. Peringkat awal ini mengambil masa beberapa tahun sebelum ia bertukar kepada kanser serviks dan pap smear boleh mengesannya peringkat ini dengan mudah.

Siapakah yang perlukan ujian Pap ?

Setiap wanita yang pernah mangadakan hubungan seks perlu menjalani ujian Pap terutamanya:
  1. Mereka memulakan hubungan seks pada usia < 18 tahun
  2. Mereka yang mempunyai pasangan seks berbilang.
  3. Pasangan seks wanita tersebut atau suami yang mempunyai ramai pasangan seks.
  4. Mereka yang mempunyai Jangkitan kuman HPV (agen penyebab kanser)
  5. Perokok
  6. Tidak pernah/lebih 3 tahun tidak melakukan ujian Pap Smear.

Bagaimanakah ujian Pap Smear dilakukan?

Pemeriksaan faraj akan dilakukan dengan mengunakan speculum. Kawasan dalaman faraj dan serviks akan dilihat dengan mata kasar. Setiap ketidaknormalan akan diperiksa dengan teliti.
Dengan mengunakan kayu kayu kecil (spatula) sel-sel pada bahagian serviks akan diambil dan akan dismear pada permukaan slaid. Slaid ini kemudiannya dihantar ke makmal untuk diproses sebelum dibuat pemeriksaan mikroskopik.

Bilakah waktu yang sesuai untuk ujian Pap Smear dilakukan?

Ujian mudah ini boleh dilakukan pada bila-bila masa anda tidak didatangi haid kerana sel darah merah boleh mengganggu pemeriksaan mikroskopik. Sebolehknya elakkan hubungan seks pada malam sebelumnya. 
 









contoh spesimen yg diambil yg diletakkan atas slaid ujjian yg akn diuji




 
 
ha adee paham x skang dengan PAP SMEAR?
hehe

hihi nasihat sy : * Jangan malu untuk bertanya doktor tentang ujian Pap smear
 
ni gambo contoh, jgn malu (bab kesihatan ni kne jd kurang pemalu ckit)
kalox kalo da skt, msti kne tunjuk gak wpun alat sulit kte toix?ayakkk tringat mse nak beranak...malu taw tp nak wat cemane lg, kalox tunjuk xde kuo c faris ngn farisha yex? :p
 
 
arap anda semua yg sudah berkahwin/ yg blm kahwin tp da aktif melakukan aktiviti seks (kot2la ade kan, especely yg bkn beragama islam 2) boleh lah menjalani ujian PAP SMEAR ni
 
 
 
 
 
 
 
:)
MENCEGAH lebih baik dr MENGUBATI 

Sy SUDAHHH anda BILE LAGI???
owh btw skang sy tggu result jelaa, misi kate dlm sbln if ade pape mslh derang kol
harapnye xde pape mslh aminnnnnn....
oklah nak smbung wat kje lorrr
:)
daaaaa



Da Baca ? Sila Like , Donate N Komen Kalau Sudi .

14 comments:

Yana Libra said...

bukan org yg dah kahwin je ke yg boleh buat ujian ni?

sueshe said...

lina, klu org belum kawen buat ni xpasal2 da xde virgin..hihi..
kang xpasl2 nk menghadap bkl somi nk kena explain..hihi

INA_Noorlina said...

@yana libra:
a'a org yg da kwen je blh wat :)
ahaha, lalok btl kte...tq da btlkan smule post ni, hihi

INA_Noorlina said...

@sue:
ahahahaha, ape daaa...aku lpe bab 2 laaa...kompem kalo org lom kawen wat, bcerai berai laki bini malam ptme prkahwinan kan?..kahkah..tq tq aku da btlkan post aku ni ;p

Yana Libra said...

hehe..tu la saya pelik..adoi~~~ :P

nasib baik ada pembetulan..hehe~

Adylia Qarissa said...

info yang lengkap....lepas kawen nanti dkna bolehla buat ujian nie untuk kesihatan :)

INA_Noorlina said...

@yana libra:
hihi..sory taw... :)
ekekek

INA_Noorlina said...

@adylia qarissa:
hehe, nti da kwen pas beranak anak 1st ke 2nd ke blhlaa wat :) biar rse beranak dlu sktnye camne bru brani wat pap smear ni :p

Anonymous said...

masa buat pap smear pakaian camne?

armouris said...

terjumpa info ni, juga pasal pap smear… sharing is caring :) - Ujian Pap Smear Elak Kanser Serviks

INA_Noorlina said...

@anonymous:
pakai ape yg dipakai kte mse 2 je :) kalo pakai suo/kain knela cabut mse misi nak amik spesimen, underwear pon kne bkk, misi akan bg kain mcm duk dlm wad 2je

INA_Noorlina said...

@armouris:
yupp tq info...mmg btl, if wat pap smear test ni blh elak kte kne kanser serviks kan? :)

Mak Wardah said...

Salam kenal. Tqvm atas sharing..yup all women must know about this

INA_Noorlina said...

@mak wardah:
:) yupp sharing is caring
caring is loving kan? slm knal juge