Tuesday, 31 January 2012

THE LADIES PHOTOGRAPHER GIVEAWAY

Untuk menyertai Giveaway ini anda hanya perlu mengikut syarat2 mudah seperti di bawah..
Syarat2
1 - Buat entry bertajuk THE LADIES PHOTOGRAPHER GIVEAWAY (I'm done)

2- Letakkan banner The Ladies Photographer di bawah dan link kan ke entry ini...(I'm done)
2 - Like Fan Page TLP di facebook  http://www.facebook.com/theladiesphotographer dan kepada yg tiada FB, boleh jadi follower di belog saya ini:P (I'm done)
3 - Like Fan Page Danita Maternity Store http://www.facebook.com/Danitamaternitystore (this is our penaja hadiah) (I'm done)
3 - Tag 5 org kawan blogger (lebih ke kurang pun leh:P) 
sy nak tagged ainal ngan julaa ngn sueshe..hihik (I'm done)
4 - Letak link entry anda di entry ini...Terima Kasih:) (I'm done)
5 - Tarikh tutup penyertaan ialah pada 31 January 2012
 
So sesape nk join diz GA..klik jer kat banner ehh?..hadiah mmg lumayan kot2 rezeki anda sume..nk tgk hadiah ape?ni hah adiah yg d tawarkan yg dipilih mlalui random.org
 
GRAND PRIZE - 1 Photobook Percuma 11 x 8.5 Potrait Hardcover 40pages worth RM230.
Ke 2
RM50 cash dan Free 2 keping gambar 12 R (anda emailkan gambar anda pada saya, saya edit dan print kan size 12R dan pos ke rumah anda)
 
Ke 3
Free 2 keping gambar 12 R (anda emailkan gambar anda pada saya, saya edit dan print kan size 12R dan pos ke rumah anda)
 
Ke 4 dan Ke 5
Free 2 keping gambar 8 R  (anda emailkan gambar anda pada saya, saya edit dan  print kan size 8R dan pos ke rumah anda)
 
Cara pemenang ditentukan ialah dengan cabutan bertuah, anda bertuah, anda dapat hadiah:)...


Hadiah tambahan..SURPRISE!!


Free 2 keping gambar 12 R (anda emailkan gambar anda pada saya, saya edit dan print kan size 12R dan pos ke rumah anda) untuk 2 org yg memberikan BACKLINK tertinggi

Da Baca ? Sila Like , Donate N Komen Kalau Sudi .

PANDUAN MENDIDIK ANAK

Meh kite bace same2 & amalkan pe yg ptt, moge anak2 kte terdidik dengan baik :) insyaAllah..

1) Jangan pukul anak dari lutut keatas

2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. Nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control.

3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya. Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak.

Sabda Rasulullah s.a.w.

“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”

4). Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

5). Berikan anak anda pelukkan setiap hari. (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

6). Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

7). Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan.
(Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

8). Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.

9). Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga, pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

10). Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

11). Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

12). Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

13). Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

14). Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

15). Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

16). Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.

17). Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

18). Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

19). Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam.

20). Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

21). Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

22). Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

“Anak- Anak ibarat kain putih. Ibu bapa lah yang mencorakkannya menjadi yahudi, nasrani atau majusi”

Kongsi info: NurulAmir.

Salam Ukhuwah..~ nk share silekan :)
n di alu2kan komen2 dr rakan2 sekelian..hihik

Da Baca ? Sila Like , Donate N Komen Kalau Sudi .

Saturday, 28 January 2012

~~All About Banana~~


You'll love this fruit after reading what it does for your health!!! 
Never, put your banana in the refrigerator!!!
This is interesting.
After reading this, you'll never look at a banana in the same way again.


Bananas contain three natural sugars - sucrose, fructose and glucose combined with fiber. A banana gives an instant, sustained and substantial boost of energy.
Research has proven that just two bananas provide enough energy for a strenuous 90-minute workout. No wonder the banana is the number one fruit with the world's leading athletes. But energy isn't the only way a banana can help us keep fit. It can also help overcome or prevent a substantial number of illnesses and conditions, making it a must to add to our daily diet.

Depression:
According to a recent survey undertaken by MIND amongst people suffering from depression, many felt much better after eating a banana. This is because bananas contain tryptophan, a type of protein that the body converts into serotonin, known to make you relax, improve your mood and generally make you feel happier.
PMS: Forget the pills - eat a banana. The vitamin B6 it contains regulates blood glucose levels, which can affect your mood.
Anemia: High in iron, bananas can stimulate the production of hemoglobin in the blood and so helps in cases of anemia.
Blood Pressure: This unique tropical fruit is extremely high in potassium yet low in salt, making it perfect to beat blood pressure. So much so, the US Food and Drug Administration has just allowed the banana industry to make official claims for the fruit's ability to reduce the risk of blood pressure and stroke.

Brain Power:
200 students at a Twickenham (Middlesex) school were helped through their exams this year by eating bananas at breakfast, break, and lunch in a bid to boost their brain power. Research has shown that the potassium-packed fruit can assist learning by making pupils more alert.
Constipation: High in fiber, including bananas in the diet can help restore normal bowel action, helping to overcome the problem without resorting to laxatives.
Hangovers: One of the quickest
ways of curing a hangover is to make a banana milkshake, sweetened with honey. The banana calms the stomach and, with the help of the honey, builds up depleted blood sugar levels, while the milk soothes and re-hydrates your system.

Heartburn: Bananas have a natural antacid effect in the body, so if you suffer from heartburn, try eating a banana for soothing relief.
Snacking on bananas between meals helps to keep blood sugar levels up and avoid morning sickness.
Mosquito bites: Before reaching for the insect bite cream, try rubbing the affected area with the inside of a banana skin. Many people find it amazingly successful at reducing swelling and irritation.
Nerves: Bananas are high in B vitamins that help calm the nervous system.

Overweight and at work? Studies at the Institute of Psychology in Austria found pressure at wor k leads to gorging on comfort food like chocolate and crisps. Looking at 5,000 hospital patients, researchers found the most obese were more likely to be in high-pressure jobs. The report concluded that, to avoid panic-induced food cravings, we need to control our blood sugar levels by snacking on high carbohydrate foods every two hours to keep levels steady.
Ulcers: The banana is used as the dietary food against intestinal disorders because of its soft texture and smoothness. It is the only raw fruit that can be eaten without distress in over-chronicler cases. It also neutralizes over-acidity and reduces irritation by coating the lining of the stomach.
Temperature control: Many other cultures see bananas as a "cooling" fruit that can lower both the physical and emotional temperature of expectant mothers. In Thailand , for example, pregnant women eat bananas to ensure their baby is born with a cool temperature.

Seasonal Affective Disorder (SAD): Bananas can help SAD sufferers because they contain the natural mood enhancer tryptophan.
Smoking &Tobacco Use: Bananas can also help people trying to give up smoking. The B6, B12 they contain, as well as the potassium and magnesium found in them, help the body recover from the effects of nicotine withdrawal.
Stress: Potassium is a vital mineral, which helps normalize the heartbeat, sends oxygen to the brain and regulates your body's water balance. When we are stressed, our metabolic rate rises, thereby reducing our potassium levels. These can be rebalanced with the help of a high-potassium banana snack.
Strokes: According to research in The New England Journal of Medicine, eating bananas as part of a regular diet can cut the risk of death by strokes by as much as 40%!
Warts: Those keen on natural alternatives swear that if you want to kill off a wart, take a piece of banana skin and place it on the wart, with the yellow side out. Carefully hold the skin in place with a plaster or surgical tape!

So, a banana really is a natural remedy for many ills. When you compare it to an apple, it has four times the protein, twice the carbohydrate, three times the phosphorus, five times the vitamin A and iron, and twice the other vitamins and minerals. It is also rich in potassium and is one of the best value foods around So maybe its time to change that well-known phrase so that we say, "A banana a day keeps the doctor away!"
PASS IT ON TO YOUR FRIENDS
PS: Bananas must be the reason monkeys are so happy all the time! I will add one here; want a quick shine on our shoes?? Take the INSIDE of the banana skin, and rub directly on the shoe...polish with dry cloth. Amazing fruit!


Da Baca ? Sila Like , Donate N Komen Kalau Sudi .

Friday, 27 January 2012

2012 Special Giveaway

1) Buat 1 entry tentang giveaway ini yang bertajuk 2012 Special Giveaway (I'M DONE)
2) Tepekkan banner giveaway ini dalam entry anda dan link kan sekali ke entry ini (I'M DONE)
3) Bagi yang mempunyai akaun facebook sila add facebook Teha Dessert. WAJIB tau! =) (I'M DONE)
4) WAJIB share giveaway ini di laman sosial anda (facebook, twitter, tumbler, etc) (I'M DONE)
5) Nak follow? Silakan.. Tak nak follow? Takde masalah.. It is not compulsory =) (I'M DONE FOLLOW)
6) Tag minimum seorang kawan untuk join giveaway ini (NAK TAGGED WARDA SAIN..P/S: WARDA JOIN TAW, HIHI... OK I'M DONE) 
7) Tinggalkan link entry anda di ruangan komen. (notice me jika anda tiada akaun facebook) (I'M DONE)
8) Tarikh tamat giveaway adalah pada 31 January 2012

Hadiah:

Pemenang akan dikira menggunakan random.org. Pemenang akan memenangi 16 biji Red Velvet cupcake yang super Yummy secara percuma ekslusif dari Teha Dessert khas untuk warga Kuala Lumpur. Yang tinggal berdekatan dengan area Jinjang dan Kepong WAJIB join giveaway ni tau! Hehe.. 
Jika pemenang tinggal di luar kawasan Kuala Lumpur jangan risau! Disebabkan cupcake tak boleh nak pos, anda akan diberi hadiah berupa 25 biji homemade coklat yang super delicious secara percuma ekslusif dari Teha Dessert. Coklat boleh pos =)


HEHE, HOPEFULLY ADE REZEKI HOMEMADE CHOC 2 SBB KU JAUH XDPTLAA RED VELCET CUPCAKE.. KWN2 LAIN YG NK JOIN JUZ KLIK SINI OK :) 

Da Baca ? Sila Like , Donate N Komen Kalau Sudi .

JOM TAMBAH FOLLOWER!


Syarat2nya:
1.Mesti Follow blog Haris Kaito.Tipu dosa 
2.Buat satu entri dengan tajuk JOM TAMBAH FOLLOWER!
3.Copy banner kat atas dan paste kan dalam entri JOM TAMBAH FOLLOWER!
4.Pastikan korang letak link ini dalam entri JOM TAMBAH FOLLOWER!
5.Tak perlu tag sapa2.Tapi kalau korang nak tag jugak Haris tak kisah.
6.Letak link entri korang kat bahagian komen bawah ini!

Mudah jer kan?Jadi join lah cepat-cepat!Tarikh tutup belum ditentukan.

JOM LA JOIN, SNG JE PON NTI KTE FOLLOW MENG FOLLOW IKOT LINK KAT ATS 2
OK 2JERR :)

Da Baca ? Sila Like , Donate N Komen Kalau Sudi .

"JANGAN BERSEDIH"

Jangan sedih bila orang lain tidak memahami anda..
Tapi sedihlah kerana anda tidak mau memahami orang lain..

Jangan sedih bila orang lain tidak mempercayai anda..
Tapi sedihlah kerana anda tidak percaya diri sendiri..

Jangan sedih bila orang lain tidak memberi kesempatan kepada anda..
Tapi sedihlah kerana anda belum buat persiapan..

Jangan sedih bila orang lain tidak menghargai anda..
Tapi sedihlah kerana anda tidak bisa menghargai orang lain..

Jangan sedih bila orang lain menghina anda..
Tapi sedihlah kerana anda membuat hina pada diri sendiri..

Jangan sedih bila orang lain memaki anda..
Tapi sedihlah kerana anda bermulut jahat pada orang lain..

Jangan sedih orang selalu mengkritik anda..
Tapi sedihlah kerana anda tak pernah mau perbaiki diri..

Jangan sedih karena anda selalu jatuh..
Tapi sedihlah kerana anda tak mau bangkit kembali..

Jangan sedih kerana perjalanan hidup anda pahit getir..
Tapi sedihlah kerana anda tak pernah belajar dari pengalaman..

INGATLAH..
Kunci masalah selalu ada dalam diri, bukan di luar..Perbaiki kelemahan diri utk jadikan diri kita lebih baik dari semalam & ingatlah tuhan lebih Mengetahui di sebalik sesuatu yang kita tidak tahu....

Da Baca ? Sila Like , Donate N Komen Kalau Sudi .

Thursday, 26 January 2012

100++ FOLLOWERS BLOG "MY OWN LIL STORY"


ALHAMDULILLAH
Blog yg sy beri name "My oWn LiL StoRy"  dibuka pd 11/1/2012 yg lalu kini telah mencecah 100++ followers :) pd 26/1/2012
bg sy sgt2 besh, weeee...haha da macam org dpt ribu raban punye followers je kan?..kuikui..sile jgn laa meluat dengan sayee..coz sy ni baru jer blajo berblogging ni yer kwn2..hahah
da de followers ni knelaa slalu update blog yex?..insyaAllah setiap hari sy cube masok entry yerr..hehe
sy msih dlm proses pembelajaran, msih byk nk kne blajo, diharap kwn2 bloggers lain dpt bg tnjuk ajo n mnegur if ade silap n slah kt mne2..hihik

so entry kali ni nk kenalkan korang ngan followers sy yg ke 99 & 100 & 101..hahah 
mmg bertuah korang sebab dpt diz lucky number :) 
smbil2 nk promot blog korang n blog sy jgklaa

ni die followers blog ai yg ke-99:
Datu Jebat @ JebatSabah, Malaysia
Blog ini merupakan sekadar pengisian dari Jebat. Tak berbakat untuk menulis namun cuba untuk menyampaikan sesuatu. Yang baik jadikan tauladan dan amalkan. Manakala yang buruk dan sesat itu sila tinggalkan dan dihindarkan.
Terima Kasih kerana sudi untuk singgah dan follow
:: Blog Datu Jebat ::

& ini pule followers yg ke-100
My name is Mohamad Rozaide, I'm 16 years old. I'm live at Putrajaya.
I'm schooling at SMK Putrajaya Presint 9(2)

& my 101 followers :)
erah adnan, 10/10/1995, sweet 17, born: kelantan, live: penang




TQ OLS FOR BEING MY FOLLOWERS
& INSYAALLAH ADE KESEMPATAN MASA SY PASTI AKAN BLOGWALKING MY FOLLOWERS BLOG & TINGGAL JEJAK MAUPON KOMEN2 MEMBINA :)

Da Baca ? Sila Like , Donate N Komen Kalau Sudi .

Wednesday, 25 January 2012

BILE ADE ANK KECIK, KOME SOMI ISTRI TDO GAYE MANE??

hihik cam2 gaye tido bile ade ank bru lahir...

sy sendiri pon ble ade anak, mmg tdo skali ngn anak..
nk bg die tdo dlm cot?hmm, dlm pntang beter bg bb tdo kat sbelah kan?
sng nk breastfeed die, anytime, xpyh tggu die mlalak dlm cot, bru nk trhegeh2 p amik
papepon xlme lg sy bakal mnimang lg sorg cahaya mata
bile ank ptme n ke2 rapat2 ni, haa sy sdri xdpt nk bygkan lg ni sok nk tdo cemane
rsenye dedy die da kne tdo tilam lain
kanan ank sulung kiri ank 2nd..
layan...anak kecik kjap jerr sok da beso xde mkne nk tdo dkat2 ngn mak ayah
betoiii x?..haha

Da Baca ? Sila Like , Donate N Komen Kalau Sudi .

GAYA TIDO ANAK GEGEL SAYE ;p

gaye 1: sopan & santun :)

gaye 2: malas nk adap muke dedy, kuikui

gaye 3: sbelah sarung tangan tah ke mane2 p dah ;p

gaye 4: meniarap ke kanan

gaye 5: meniarap ke kiri plk

gaye 6: tdo smbil mlutnye trnganga ckit..ish adek nti masok lalat lam molot bru taw

gaye 7: tdo ats dedy, best kowt, pnas heheh

gaye 8: tdo dengan penuh ketenteraman, hihik

gaye 9: tdo macam byk beno memikir, huhuh

gaye 10: tdo smbil tutup mate sbelah..da mcm pirates pon ade

gaye 11: tdo yg penoh keseksian, ish ish ank ibu

gaye 12: tdo bile da puas mengamok, aiyoooo

gaye 13: tdo gaye trbongkang ni sbb da pnat maenn, aishh

gaye 14: tdo bontot tertonggeng, aishh gaye camni pon ade

gaye 15: tdo ala2 kontrol ayuu

gaye 16: tdo gaye lipat gimnas

MACAM2 GAYE ANAK GEGEL DEN TDO..HUUU
ENTRY MLM NI PSL GAYE TDO SBB BILE TGK KAMERA MCM2 GAYE DIE TDO PNH SNAP DR DLU..KLAKO PLK BILE DOK TGK2..
OKLAA SOK MAW KERJA LPS LME BERCUTI SEMPENA CNY
GUD NITE EVERYBODY
HAVE A GUD REST N SLEEP TIGHT


Da Baca ? Sila Like , Donate N Komen Kalau Sudi .

Tuesday, 24 January 2012

LALUAN/ JALAN YG DIRAMALKAN BERLAKU KESESAKAN PADA 24/1/2012 MENGIKUT NEGERI

Berikut adalah senarai laluan / jalan-jalan yang diramalkan berlaku kesesakan pada 24/01/2012 (Selasa) mengikut negeri. Kepada semua pengguna jalan raya dinasihatkan supaya merancang jadual perjalanan anda dengan bijak dan semoga selamat sampai ke destinasi.
    Sumber:  Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia

Da Baca ? Sila Like , Donate N Komen Kalau Sudi .

"Nazura's 10th Anniversary"



" Title : "Nazura's 10th Anniversary"


Pemenang : dipilih berdasarkan jawapan menarik dan pixca terbaik!
Selamat mencuba tahap KEBERtuahan anda okeh? :D

 ****************************************************
SO, ku pon nk mencoba tahap KEBERtuahan ku ini, wahaha mne taw kot blh menang..ekekek
get ready ha julaa see my candid pix yg jenoh ai p cari n selongkar lam album2 yang ade
hihik sile scrolll down yer..ececeh cam nk cari emas plk yerr
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
tadaaaaaaaaaaaaaaa, heheh
ni la pixca kami somi istri yg xsberape..
ni pixca candid ok, my adek yg snap mse 2 kami 2org tgk sebok mnikmati pmandangan kg kat umah adek..mmg cantik scenery kg :) hijau jerrr, sejokk mate memandang
p/s: sile abaikan kain warna merah yerr, hahah da nme pon candid mne dan nk posing tmpat yg background cantek molekk
hmm, ok gambo da ade...so tang persamaan sikap kami somi istri plok...
huhuii, jenoh nk mikior nekmah ni jemahhh
ok ni ai list kan 5prsamaan kami (sebaik ko mntk 5, kalo mntk 5riban, jenohh mak nk mikior)

1. me & hubby sgt suke bebudak :) .. 2psl ank 1st lom sthn da pregy yg 2nd, muahaha

2. me & hubby sgt suke kuo shopping 2geder2..haha nk bli brg rmh ke, soping bju ank ke, window soping ke msti p ber2(dululaa sblm ade ank, skg jln b3, nti b4,pas 2 b5, hahah)

3. me & hubby sgt sukekan kucing :) tp xdela smp memelihara kucing

4. me & hubby suke mkn seafood, heh sikap ke 2?yela kotkan, kuikui blh dikategori suke mknlaa, 2psl bdan hubby bagai d pam2 bdan hakuu jgk slim river

5. me & hubby suke main badminton, wah gituuu, tp da lme xmain lorr, hakuu pregy ni, kang trberanok ssh..hahah...

wahhh, siap sudaa entry ai utk GA kamu julaaa...
alhamdulillah muge ade rezki

ok da mlm, gudnite ols...huu ngntoks sudaaa

Da Baca ? Sila Like , Donate N Komen Kalau Sudi .

Sunday, 22 January 2012

Cheritera Hati First Giveaway

MACAM MANA NAK JOIN??

KLIK SINI ehh..& follow jerr pe yg diminta :)

HADIAH??
Tempat Pertama:
1 produk Avail Beauty + 2 Shawl Inner Polkadot + Brooch
Tempat Kedua :
 Produk Avail Beauty + 1 Inner Shawl Polkadot + Brooch
Tempat Ketiga :
1 Shawl Inner Polkadot + Produk Avail Beauty.
Saguhati (untuk 2 orang pemenang) :
Produk Avail Beauty

Dateline : 3 Feb 2012

MEH PAKAT- PAKAT JOIN GA NI COZ ADIAH PON MENAREK
sy nk tagged:
2. lyea

korang join jgk ehh?..ngeee :)

Da Baca ? Sila Like , Donate N Komen Kalau Sudi .

'FIRST GIVEAWAY 2012 CIK CARROT SUSU'

da nama pon cik carrot susu kan..blog pon cam warna carrot, ekekek
hmm sy xreti nk review byk2..
hehe anyway, wish u have lots3 of follower..by the way i loike very much ur blog
blhlaa slalu2 singgah & i join ur GA ni ehh?hihik
juz try my luck here :) & jempot kwn2 lain join jgk ehh? huu
p/s: kalo nk join KLIK SINI ehh :)
cara2 untuk join mudah sahaja;
1. Buat satu POST mengenai giveaway ini dengan tajuk 'FIRST GIVEAWAY 2012 CIK CARROT SUSU'
2. Letakkan BANNER giveaway di post anda beserta LINK ke blog Cik Carrot Susu
3. Entry itu WAJIB mengandungi sedikit REVIEW mengenai blog CIK CARROT SUSU (optional)
4. Follow blog Cik Carrot Susu (optional)
5. Akhir sekali tinggalkan permanent LINK anda di ruangan COMMENT di bawah
6. Tarikh tutup penyertaan 12 FEBRUARI 2012   1 FEBRUARI 2012

pemenang akan dipilih berdasarkan undian random dan blog review yang terbaik..
hadiahnya adalah
 

Da Baca ? Sila Like , Donate N Komen Kalau Sudi .

"CONTEST PHOTO PALING CUN"

Nak tau lebih lanjut berkenaan contest nih, korang KLIK SINI ehh
Tarikh tamat: 1/2/2012..so cpt2 jom join rmai2 coz hadiah dia mmg best!!
SO UTK KONTEST NI OF COURSE IBU NAK LETAK GAMBO PALING CUN ANAK IBU YANG NAMANYA NUR FARISHA HUMAIRA AB RAHMAN NI

HEHEH MOGA ADE "LUCKY" DI SEBALIK WAJAH KAMU INI

ok 2jerr kowt, senang sgt :) huuhuu
arap2 ade rezeki muka kamu ni d jadikan gambar potret :)
wahhhh berangan daa ibumu ini, kuikui


    Da Baca ? Sila Like , Donate N Komen Kalau Sudi .

    I LUV MUM GIVEAWAY@LINDAROSMAN.COM


    Jenjalan kat blog lain2 td nmpak ini GA dari Lindar Osman
    so jomlah join :)

    Hadiah yang ditawarkan menarik gak wat my gegel..kuikui
    mana tahu dapat kan.. jom kita ramai ramai join kat SINI.

    EPI WEEKENDS U'OLS :)

    Da Baca ? Sila Like , Donate N Komen Kalau Sudi .

    Saturday, 21 January 2012

    I LOVE BLOGGING, I LOVE CONTEST & I LOVE GIVEAWAY (GA)

     pic ehsan en. gugel, hehe, d samping suke blogging sy juge suke contest & GA

    HUU, DISEBABKAN SAYA SUKE BLOGGING, JOIN CONTEST OR GIVEAWAY(GA) MAKA SAYA AKAN JOIN BANYAK- BANYAK CONTEST & GA..

    SESAPE NAK IKOT SAYA JOIN JUGAK KORANG LEH P DEKAT LABELS BLOG SAYA YANG DIBERI TAJUK GIVEAWAY/ CONTEST..XPON NAK SENANG KLIK KAT SINI YERR..KAT C2 ADE LIST SEMUA GA/ CONTEST YANG PERNAH SAYA JOIN...KORANG TGKLAA DATE 2 IF MASIH TERBUKA THEN PAKAT JOIN EHH? 

    & MUNGKIN SATU HARI NANTI SAYA JUGA AKAN MENGANJURKAN SATU CONTEST/ GA UNTUK RAKAN- RAKAN BLOGGERS SAYA..SO KEEP ON FOLLOWING ME :) INSYAALLAH, BAKAL ADA SESUATU YANG MENARIK WAT U'OLS RAKAN BLOGGERS SEKALIAN.. :)

    NGEEEEE, DOA2 KAN LAA SECEPAT MUNGKIN SAYA ANNOUCE MY OWN CONTEST/ GA EHH? KUIKUI... TQ FRENS TQ FOLLOWER WHO SUPPORT ME...SY BUDAK BARU BLAJO, MSIH PERLU BANYAK TUNJUK AJAR, ADA SILAP SALAH JANGAN SEGAN2 TEGUR YER

    gambo ni xde kene ngena ngan entry, huu, saje ku letak, kuikui

    HEHE, JGN LPE DA SINGGAH MY BLOG, JD MY FOLLOWER, & TGGALKAN JEJAK/ KOMEN DALAM CHATBOX (JGN LPE LTAK BLOGLINK/URL ANDA DLM CHATBOX) SENANG NANTI SY FOLLOW U'OLS BACK :) 

    AGAIN TQ & TQ FOR U'OLS SUPPORTING, SLM SAHABAT :)

    SO APA LAGI YANG DITUNGGU2, MEH PAKAT JOIN COTEST/GA
    BYK KELEBIHANNYA, ANTARANYA:
    • +++ KENALAN
    • +++ FOLLOWER
    • +++ ILMU
    • +++ JD KREATIF
    • +++ MINAT UTK TRUS BERBLOG

    APE LG? EHH KORANG FIKIRLAA SENDIRI, ACTULY BY MENGANJURKAN CONTEST/ GA NI, PD PENDAPAT SAYA BLOGGER 2 DPT +++ FOLLOWER N PNGIKUT SETIA BLOG :) 

    OK LAA DA ABEH SESI AI MERABAN2...
    NOW NAK P BLOGWALKING
    CRI INFO/ CITE BEST2
    BUBYYEEE

    Da Baca ? Sila Like , Donate N Komen Kalau Sudi .

    "My 2nd Giveaway"

    Syaratnya mudah sahaja :
    1. Just sediakan satu entri penyertaan dengan tajuk "My 2nd Giveaway"
    2. Upload banner giveaway ini ke dalam entri penyertaan tersebut 
    3. Lastly, just tinggalkan komen dan hyperlink entri penyertaan tersebut
    Pada ruangan komen di SINI
    Penyertaan boleh dihantar  Mulai jam 10pm/ 18 Januari 2012 
    Dan berakhir pada jam 10pm/ 24 Januari 2012
    Result insya Allah akan diumumkan pada jam 10pm/ 26 Januari 2012

    Hadiahnya?
    3 hadiah utama yang saudara Noor Azaref bin Naim (penganjur giveaway) tawarkan ialah 
    2 netbook case beserta fridge magnet dari Cameron Highlands Dan 
    1 naskhah cinta  (Koleksi buku surah Yaasin, al-ma'thurat, asma'ul husna dan surah2 amalan) 
    Insya Allah, kalau ada rezeki lebih beliau akan tambah beberapa hadiah lain nanti :)


    Apa lagi yang di tunggu- tunggu meh la join giveaway ini..
    Di samping menambah rakan blogger boleh juge merapatkan silaturrahim sesama umat.. Salam ukhwah buat semua terutama kepada saudara Noor Azaref bin Naim..

    Da Baca ? Sila Like , Donate N Komen Kalau Sudi .

    Friday, 20 January 2012

    TANDA- TANDA HENDAK BERSALIN, PETUA MUDAH BERSALIN, PETUA SELEPAS BERSALIN, PETUA MEMBANYAKKAN AIR SUSU BADAN SELEPAS BERSALIN

    TANDA- TANDA HENDAK BERSALIN

    PENGALAMAN sakit bersalin berbeza-beza bagi setiap wanita. Ada yang merasakan seperti perut memulas hendak membuang air besar, sakit belakang, perut seperti akan pecah dan seumpamanya.

    Bermula seawal 28 minggu usia kandungan, wanita akan mula mengalami pengecutan rahim yang normal secara fisiologi, ia dinamakan pengecutan rahim Braxton-Hicks

    Pengecutan rahim ini berlaku jarang-jarang, sekitar setiap 30 minit dan mengambil tempoh beberapa saat saja serta tidak menyakitkan. Ini berbeza dengan pengecutan rahim bersalin yang dialami setiap 15 minit namun kemudiannya menjadi lebih kerap (setiap lima atau tiga minit), setiap satu pula semakin panjang tempohnya (sehingga 45 saat) dan disertai dengan kesakitan.

    Tempoh ini bolehlah dikira secara meletakkan tapak tangan pada puncak rahim untuk mengesan pengecutan rahim itu yang sentiasa datang dan menghilang.

    Berjumpalah dengan doktor untuk mengesan punca kesakitan yang anda alami. Tanda hampir bersalin adalah seperti berikut:
    • Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis.
    • Keluar lendir pekat seperti gam yang lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.
    • Pengecutan otot rahim yang semakin kerap dan untuk tempoh yang lama.
    • Keluar lendir bercampur darah apabila pintu rahim mula membuka.
    Anda juga boleh mempelajari cara mengesan pengecutan otot rahim. Ia juga dapat dilihat dalam carta cardio-tocograph atau CTG yang mencatat pola aktiviti jantung bayi serta pengecutan otot rahim.

    Ia dilakukan secara melekapkan dua alat berbentuk cakera tebal ke atas puncak rahim dan pada kawasan jantung bayi, alat ini dilekapkan dengan bantuan tali pinggang bergetah dan dibiarkan selama kira-kira 20 minit.

    Ujian air kencing juga mungkin dilakukan untuk memastikan tiada jangkitan air kencing yang juga boleh mengakibatkan kesakitan yang sama walaupun lazimnya ia lebih kepada sakit bahagian ari-ari.

    Selain tanda di atas, anda juga perlu ke hospital jika mengalami keluar air ketuban, pergerakan bayi menjadi kurang kerap, keluar darah atau apa saja masalah yang dialami untuk kepastian doktor.

    Waktu 40 minggu adalah dikira bermula hari pertama haid terakhir sehingga tarikh jangkaan bersalin.

    Namun, 90 peratus wanita didapati sudah selamat bersalin sebelum tiba tarikh terbabit, sekitar 10 hari sebelum tarikh itu.

    Bayi dikatakan cukup bulan apabila mencecah usia 38 minggu kandungan. Bayi pula dikatakan lebih hari jika masih belum dilahirkan selepas tarikh 40 minggu, jika melebihi 42 minggu pula dikatakan lebih masa.

    Lazimnya bayi selamat jika lahir dalam tempoh 38 hingga 41 minggu, sebaliknya melebihi usia 42 minggu pula dikaitkan dengan risiko kepada bayi.

    Membenarkan bayi di dalam kandungan melebihi usia 40 minggu memerlukan pengawasan pergerakan bayi, kandungan air ketuban, keadaan uri, aktiviti jantung dan seumpamanya bagi wanita yang tidak mempunyai masalah seperti darah tinggi, kencing manis atau rhesus negatif.

    Pada masa sama, jika keadaan terbabit masih memuaskan, kandungan mungkin dibenarkan selama sekitar seminggu bagi memberi peluang jika anda didatangi sakit bersalin sendirinya tanpa perlu dipaksa bersalin (induksi).

    Namun, ia lebih bergantung kepada keputusan anda setelah mendapat pandangan doktor anda.

    Sumber: Harian Metro


    PETUA MUDAH BERSALIN
    • Mengamalkan surah Maryam, Surah Al-Anbiya' ayat87, Ayat Kursi / Al-Baqarah ayat 255,  Surah Al-A'raf ayat 54, Surah Al-Falaq, Surah An-Nas, mengucap & selawat
    • Mengamalkan zikir Asmaul-Husna: Ya Dzal Jalaali Wal Ikram  - Yang Maha Memiliki Keagungan dan Kemuliaan. Antara Fadilatnya : Perempuan  yang ingin agar sentiasa tidak merasa sakit ketika hamil, ucapkanlah zikir ini sebanyak 11 kali setiap hari, tiupkan ke dalam air kemudian air itu diminum, Insyallah dia tidak akan sakit dan akan senang ketika melahirkan bayi.
    •  Minum Air kelapa muda, Minum Air selusuh, Minum Air rendaman akar Fatimah
    •  Banyakkan berjalan & Banyakkan 'make love' (phm2 sendiri yerk)
    •  Minta Ampun dan Maaf pada SUAMI, ibu, ayah, mak mertua, pak mertua n semua laa
    •  Masa dalam labour room baca doa Nabi Yunus semasa terperangkap dalam perut ikan.
     "Tidak ada Tuhan selain Engkau, Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku termasuk orang- orang yang zalim" (Surah Al-Anbiya':ayat 87) 
    PETUA SELEPAS BERSALIN

    Luka Bersalin
    Bagi ibu-ibu yang baru bersalin, petua untuk menyembuhkan luka dengan cepat seperti berikut :-

    1. Rebus segenggam daun jambu batu muda sehingga mendidih. Apabila suam, gunakan air ini untuk mencuci di bahagian sulit. Lakukan dua atau tiga kali sehari hingga luka sembuh.
    2. Ikan haruan dipotong dan dicuci bersih. Rebus bersama halia, beberapa biji lada hitam dan sedikit garam. Makan bersama nasi atau dibuat sup.
    3. Rebus gamat dengan air yang banyak hingga mendidih. Sejukkan dan minum airnya atau sapukan di tempat yang luka.
    4. Campurkan biji kani, halia, akar kayu dengan air. Rebus kesemua bahan tadi sehingga mendidih. Dalam keadaan masih panas(suam), minum air rebusan tersebut. Amalkan setiap hari.
    5. Minumlah air rebusan daun pegaga setiap hari. Selain daripada direbus, daun pegaga juga boleh dibuat ulam. Makanlah bersama garam dan lada hitam yang ditumbuk halus.
    6. Rujuk kat SINI pon boleh..
    PETUA MEMBANYAKKAN AIR SUSU BADAN SELEPAS BERSALIN
    Jika anda mengalami masalah kekurangan air susu badan terutama selepas bersalin, amalkan petua ini:

    1. Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian layurkan pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada buah dada. Lakukan setaip hari.
    2. Rebus beberapa helai daun betik yang sederhana muda. Air rebusan tersebut hendaklah diminum dua hingga tiga kali sehari.
    3. Parut lobak putih dan kisar hingga halus. Campurkan dengan satu gelas air suam. Minum dua kali sehari.
    4. Rebus jantung pisang dan makan sebagai ulam dengan nasi.
    5. Amalkan bacaan surah Al-Hujurat 
    hihik layan gambo dynas semasa menyusukan anak dia -ehsan dr pacik gugel, kuikui

    wuhuuuuuuuuuu, ku sudaaa genap 35 minggu arini bersamaan 20hb Januari 2012 
    haruslaa buat research sikit, diharap dapat membantu hakuu n kawan2 lain yang tengah menunggu masa nk bersalin 2
    semoga dipermudahkan dan selamat laa hendaknya ibu n anak yang bakal dilahirkan nanti
    doa2kan yer kwn2 ku sekelian..huuu

    Da Baca ? Sila Like , Donate N Komen Kalau Sudi .

    "Jom Tambah Geng Blogger"..

    Tarikh Tutup Penyertaan : 29 Februari 2012

     Syarat-Syarat Penyertaan :
    1. Wajib follow Belog Siti Nadia..
     2. Buat 1 post bertajuk "Jom Tambah Geng Blogger"..
    3. Copy and paste gambar diatas dalam post korang..
    4. Pastikan korang tinggalkan link belog and id fb dekat komen entri nie..
     
    Hadiah-Hadiah Penyertaan :
    Tempat 1st : Wang Tunai RM50 + Hadiah Sampingan..
    Tempat 2nd : Wang Tunai RM40 + Hadiah Sampingan..
    Tempat 3rd : Wang Tunai RM30 + Hadiah Sampingan..
    Tempat 4th : Wang Tunai RM20 + Hadiah Sampingan..
    Tempat 5th : Wang Tunai RM10 + Hadiah Sampingan..
    Tempat Saguhati : Wang Tunai RM5 + 5 Hadiah Sampingan..

    p/s : Cuba.. Jangan Tak Cuba..

     (*-*) SEMOGA BERJAYA (*-*)


    Da Baca ? Sila Like , Donate N Komen Kalau Sudi .